Ostatecznie dla należycie zorganizowanego umysłu śmierć to tylko początek nowej wielkiej przygody.

 

Odcedzi, opBuka i odstawi. 2 WBo|y pomidor/ do miski, zala wrztkiem, zostawi na póB minuty i odcedzi. Zdj skórk, usun pestki i pokroi w kostk. W du|ym rondlu podgrza oliw, doda cebul i sma|y a| zmiknie, mieszajc od czasu do czasu (10 minut). Mieszajc, doda pomidory, pomidorowe puree, wywar, listek laurowy i pieprz. Doprowadzi do wrzenia, przykry i dusi na wolnym ogniu, mieszajc od czasu do czasu, a| warzywa si ugotuj (przez 25 minut). 3 Odstawi rondel z ognia i poczeka par minut a| przestygnie. Wyj listek laurowy i zmiksowa zup na gBadki krem. WyBo|y do czystego rondla, wymiesza z soczewic i posiekan bazyli. Podgrza na niewielkim ogniu. Zup podawa przybran [wie| bazyli. Niewiele potraw mo|e dorówna aromatycznemu poBczeniu bazylii i [wie|ych dojrzaBych pomidorów. Dodanie niewielkiej ilo[ci soczewicy wzbogaci zup czynic j bardziej gst i smaczniejsz. & z rze|uchy By|ka oleju sBonecznikowego 4 szalotki lub dymki, drobno pokrojone I por, pokrojony na cienkie plasterki 230 g ziemniaków, pokrojonych w kostk 230 g posiekanej rze|uchy 425 ml wywaru z warzyw 425 ml odtBuszczonego mleka czarny pieprz  %M 1 W du|ym rondlu rozgrza olej, doda szalotk i por, a nastpnie powoli przysma|a az wszystko zmiknie, mieszajc od czasu do czasu (5 minut) . Doda ziemniaki i rze|uch i gotowa jeszcze okoBo 3 minuty, mieszajc. 2 Doda wywar, mleko i pieprz. Doprowadzi do wrzenia, zmniejszy ogieD i dusi pod przykryciem, a| ziemniaki si ugotuj i zmikn (20 minut). 3 Odstawi rondel z ognia na par minut do ostygnicia. Zmiksowa zup na gBadki krem. WyBo|y na czyst patelni i powoli doprowadzi do wrzenia. Podawa przyprawion grubo zmielonym czarnym pieprzem. Ta niezwykle po|ywna zupa jest szybka do przygotowania, a smak ma na tyle wyrafinowany, |e mo|na j poda na przyjciu. Dla urozmaicenia zamiast rze|uchy mo|na u|y szpinaku. Porcje 4 Przygotowanie 15 min Gotowanie 35 min Kalorie I i TBuszcz < I e bru TT rniowanymi Porcje 4 Przygotowanie 15 min Gotowanie 15 min Kalorie 297 Ttuszcz2g warzywami 2 ty|eczki musztardy z caBymi ziarnami gorczycy czarny pieprz 8 kromek ciabatty lub bagietki I zbek czosnku, przekrojony na póB 8 czarnych oliwek bez pestek, drobno pokrojonych [wie|a bazylia do przybrania 1 Rozgrza grill do wysokiej temperatury i wyBo|y ruszt foli. WBo|y papryk, cukini, cebul i pomidory do miski. Wymiesza energicznym ruchem 2 By|ki oleju, musztard i pieprz, nastpnie wyla na warzywa i delikatnie wymiesza. 2 RozBo|y warzywa na ruszcie tak, by tworzyBy jedn warstw i piec 3-4 minuty z ka|dej strony, a| lekko zbrzowiej. Odstawi na bok pilnujc, |eby nie ostygBy. 3 Chlebki opiec z dwóch stron i póki ciepBe jedn ich stron natrze czosnkiem