Ostatecznie dla należycie zorganizowanego umysłu śmierć to tylko początek nowej wielkiej przygody.

 

Jak czêsto miewasz trudn¹ do opanowania ochotê na s³odycze lub produkty zawieraj¹ce skrobiê? a. rzadko b. tylko czasami, kilka razy w miesi¹cu lub roku, np. przed menstruacj¹ lub w zimie c. czêsto d. codziennie i zwykle jem ich za du¿o. 13. Ile razy dziennie jadasz nies³odzone owoce i warzywa (œwie¿e lub z puszek, w sosie w³asnym albo mro¿one; jedna porcja to ok. 1/2 szklanki lub 1 kawa³ek)? a. 8 i wiêcej porcji b. 5-7 porcji c. 3-4 porcje d. mniej ni¿ 3 porcje dziennie. 14. Ile w spo¿ywanych przez Ciebie œwie¿ych owocach jest porcji bogatych w witaminê C pomarañczy, grejpfrutów czy melona? a. 3 lub wiêcej porcji b. 2 porcje c. 1 porcja d. mniej ni¿ 1 porcja dziennie. 15. Ile jadasz dziennie zielonych warzyw (sa³aty, broku³ów i szpinaku) oraz marchewki? a. 3 lub wiêcej porcji b. 2 porcje c. 1 porcjê d. mniej ni¿ 1 porcjê dziennie. 16. Ile razy w ci¹gu dnia jadasz produkty zbo¿owe, takie jak chleb, makaron., ry¿. wypieki z m¹ki kukurydzianej (1 porcja to 1 kawa³ek chleba lub ok. 1/2 szklanki ziaren)? a. wiêcej ni¿ 8 porcji 41 b. 6-8 porcji c. 5-6 porcji d. mniej ni¿ 5 porcji. 17. Jak czêsto spoœród produktów zbo¿owych spo¿ywasz produkty z pe³nych ziaren? a. jem tylko produkty pe³noziamiste b. przynajmniej jeden z dwóch produktów zawiera pe³ne ziarna zbó¿ c. czasami wybieram produkty z pe³nych ziaren d. rzadko lub wcale. 18. Jak czêsto spoœród produktów zbo¿owych wybierasz takie, które zawieraj¹ t³uszcz lub/i cukier (krakersy, p³atki s³odzone, pra¿on¹ kukurydzê z mas³em, placuszki)? a. rzadko lub wcale b. czasami, nie czêœciej ni¿ 2-3 razy w tygodniu c. czêsto - 1 raz dziennie d. najczêœciej takie wybieram - czêœciej ni¿ 1 raz dziennie. 19. Ile porcji chudego miêsa, drobiu, ryb lub gotowanej fasoli czy grochu spo¿ywasz dziennie (1 porcja to ok. 90 g miêsa lub 3/4 szklanki fasoli)? a. 3-4 porcje b. 2 porcje c. 1 porcja d. wcale. 20. Jak czêsto usuwasz przed gotowaniem ca³y widoczny t³uszcz z ciemnego miêsa, skórê z drobiu oraz przyrz¹dzasz je ca³kowicie bez t³uszczu (oleju, mas³a i margaryny)? a. zawsze b. zwykle c. czasami . d. rzadko lub nigdy. 21. Ile szklanek mleka i jogurtu spo¿ywasz dziennie? a. 3-4 szklanki b. 2 szklanki c. 1 szklankê d. wcale. 42 27. Ile *\k po-aet 22. Jaki rodzaj produktów mlecznych (mleka, jogurtu i serów) zwykle spo¿ywasz? a. bezt³uszczowe - mleko, jogurt i sery b. o niskiej zawartoœci t³uszczu - 1% mleko, jogurt z mieszanki mleka odt³uszczonego i o obni¿onej zawartoœci t³uszczu, sery o obni¿onej zawartoœci t³uszczu c. mleko 2 %, jogurt z mleka 2% i sery o zmniejszonej kalorycznoœci (tzw. lekkie) d. pe³ne mleko i jego produkty (w tym jogurt i sery). 23. Jak czêsto jadasz ciastka, ciasteczka, batoniki, jogurty owocowe i inne s³odycze (1 porcja to 2 ciasteczka, 1 ma³y batonik lub ok. 1 szklanki jogurtu)? a. 1 raz dziennie lub rzadziej b. 2 razy dziennie c. kilka razy dziennie d. wiele razy dziennie i czêsto w du¿ych iloœciach, np. pó³ torebki ciasteczek wieczorem. 24. Co zwykle jadasz na deser? a. rzadko jem desery, a jeœli - zwykle s¹ to œwie¿e owoce b. niewielk¹ porcjê lodów typu sorbet lub o obni¿onej zawartoœci t³uszczu, ciasteczka zawieraj¹ce otrêby c. umiarkowan¹ porcjê lodów, ciasta czy sernika d. du¿e porcje ciasta, lodów lub innych s³odyczy; czasami nawet nie dzielê ciasta na porcje. 25. Jak czêsto s³odzisz kawê, herbatê, p³atki zbo¿owe i owoce? a. nigdy b. czasami c. czêsto d. zawsze. 26. Ile wypijasz w tygodniu zimnych, s³odzonych napojów? a. wcale lub do 3 puszek o pojemnoœci 0,33 I b. 4-6 puszek o pojemnoœci 0,33 I c. 7-10 puszek o pojemnoœci 0,33 I d. wiêcej ni¿ 10 puszek o pojemnoœci 0,33 I. 27. Ile fili¿anek kawy zawieraj¹cej kofeinê wypijasz dziennie (1 fili¿anka to nieco ponad 1/2 szklanki)? 43 a. nie pijê kawy zawieraj¹cej kofeinê b. 2-3 fili¿anki lub mniej c. 4 fili¿anki lub mniej d. 5 lub wiêcej fili¿anek. 28. Ile alkoholu wypijasz w tygodniu (1 drink to 2/3 szklanki wina, ok. 30 g mocnego alkoholu lub 1 puszka piwa o pojemnoœci 0,33 I)? a. nie pijê lub pijê mniej ni¿ 5 drinków w tygodniu b. przeciêtnie 1 drink dziennie c. przeciêtnie 10 drinków w tygodniu d. przeciêtnie 2 lub wiêcej drinków dziennie. 29. Jak czêsto przygotowujesz potrawy pieczone w piecu, na grillu lub gotowane na parze zamiast sma¿onych, duszonych lub z sosami zawieraj¹cymi t³uszcz? a. zawsze b. zwykle c. w 50% d. rzadko lub nigdy. 30. Jak czêsto gotujesz w wodzie, bulionie lub innych p³ynach nie zawieraj¹cych t³uszczu? a. zawsze b. zwykle c. czêsto d. rzadko lub nigdy. 31. Jak czêsto u¿ywasz do makaronu sosów przygotowanych na bazie pomidorów, zamiast sosów zawieraj¹cych t³uszcz? a. zawsze b. zwykle c. czêsto d. rzadko lub nigdy. 32. Ile sosu dodajesz do surówek? a. u¿ywam sosów bezt³uszczowych lub dodajê 2 ³y¿eczki lub mniej sosu przygotowanego na bazie oleju roœlinnego b. nie wiêcej ni¿ 2 ³y¿eczki sosu o obni¿onej zawartoœci t³uszczu 34 3€ a. moja .•¦? 44 f i c. stosujê zwyk³e, dostêpne w sklepach sosy, a dodajê nie wiêcej ni¿ 3 ³y¿eczki d